skip to Main Content

Spanning van de Dura Mater

“Ik heb pijn over mijn hele lichaam”. “Ik voel me steeds moe en futloos”. “Ik vind geen goede positie in bed om te slapen en ‘s ochtends ben ik nog vermoeider dan de dag ervoor”. “Ik ga vooruit op wilskracht en niet met echte energie”. “Er is altijd wel iets dat niet gaat en wanneer ik me laat onderzoeken dan kan men niets vinden”. “Men zegt dat ik gek ben of dat ik alles verzin”.

Spijtig genoeg zijn dit dingen die uw chiropractor meerdere malen per dag hoort. Er zijn vele mensen die klagen over algehele malaise of diffuse pijnen die komen en gaan in de verschillende delen van het lichaam. Onderzoek (door Piet Seru, DC) in Italie aan de Sanrocco kliniek wees uit dat deze symptomen vaak veroorzaakt worden door spanning van de Dura Mater.

Zoals reeds vermeld kan spanning van de Dura mater een groot aantal verschillende symptomen veroorzaken maar uit zich het meest in de vorm van:

 • Hoofdpijn: frontaal of in de nek. Deze kan verergeren met niezen, hoesten of
 • Een zwaar gevoel achter de ogen met troebel of verminderd
 • Diffuse pijn in de nek en de schouders – pijn aan de dorsaal gedeelte van de rug.
 • Pijn aan de armen, een zwaar, moe gevoel van de armen, vaak verergerd als men het hoofd naar voren buigt – pseudo carpaal tunnel syndroom.
 • Algehele rugpijn, stijfheid of rigiditeit bij het ontwaken.
 • Pijn ter hoogte van het heiligbeen of het staartbeen die verergert als men het hoofd naar voren buigt.
 • Diffuse pijn en moeheid in de benen.
 • Pijnlijke menstruatie
 • Chronische vermoeidheid, algehele malaise, gevoel van leegte, “fibromyalgie”, duizeligheid, concentratieproblemen.
 • Sciatalgie en brachialgie: neurale pijn in de arm of het been zoals ischias kunnen veroorzaakt worden door spanning van de Dura Mater. [Ten gevolge van een tractie op de spinale zenuwen die deze Dura Dater penetreren. Dit kan de symptomen van een lumbale hernia of nekhernia imiteren maar als men een MRI of CT-­‐scan maakt, dan vindt men niets.]

Al deze symptomen kunnen erger worden ’s ochtends bij het opstaan of wanneer men een bepaalde positie aanneemt (bv. lang rechtstaan, lang stilzitten).

Op lange termijn kan deze Durale spanning ervoor zorgen dat de afstand tussen de wervels abnormaal klein wordt met als gevolg dat er zich een protrusie of een hernia van deze tussenwervelschijven kan vormen ( vooral ter hoogte van de nek).

Wat is de Dura Mater?

De Dura Mater is een membraan dat deel uitmaakt van de hersenvliezen of meninges . De meninges omringen de hersenen en de hersenstam en zijn verbonden aan de schedelnaden. Ze verlaten de schedel door het FORAMEN MAGNUM, staan in verbinding met de eerste drie cervicale wervels, en omlopen het volledige ruggenmerg om vervolgens op het heiligbeen en staartbeen te eindigen in de onderrug. Binnen de hersenvliezen zit de cerebrospinale vloeistof. Deze vloeistof beschermt het ruggenmerg en zorgt voor de aanvoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

In normale omstandigheden staat er geen spanning op de Dura Mater en is er een vrije beweeglijkheid van het ruggenmerg in het wervelkanaal. Maar wanneer er spanning ontstaat kan dit leiden tot irritatie van de schedelnaden, de ruggenwervels en aan alle spinale zenuwen met diffuse pijnen in verschillende delen van het lichaam als gevolg.

Een ander belangrijk gevolg is de obstructie van de natuurlijke beweging van de cerebrospinale vloeistof. Deze vloeistof wordt in normale omstandigheden rondgepompt door onze ademhaling, maar bij het ontstaan van durale spanning kan deze pomp blokkeren met als gevolg een verzwakking van alle spieren in het lichaam. Wetende dat we gemiddeld 12 keer per minuut ademhalen en dit 24 uur per dag en 7 dagen op 7, betekent dit dat personen die aan spanning van de Dura Mater lijden, hun lichaam 12 keer per minuut onvrijwillig verzwakken. Dit helpt ons makkelijker te begrijpen waarom deze personen nooit in vorm zijn, zich altijd moe voelen, steeds verschillende kwaaltjes vertonen en een verlaagde weerstand hebben.

Zoals u kan merken speelt de Dura Mater een belangrijke rol in de gezondheid van een ieder. Onder normale omstandigheden kunnen het ruggenmerg en de spinale zenuwen vrij bewegen in het wervelkanaal. Hierdoor vertoont onze wervelkolom een goede beweeglijkheid.

Wanneer de Dura Mater onder spanning komt te staan verliest het ruggenmerg zijn beweeglijkheid en veroorzaakt onmiddellijk een tractie op de spinale zenuwen. Als door deze spanning ook het ademhalingsmechanisme blokkeert, waardoor de cerebrospinale vloeistof niet meer goed circuleert, dan kan dit tot verscheidene klachten en symptomen in het hele lichaam leiden die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar toch dezelfde oorzaak hebben.

Dit is de reden waarom Spanning van de Dura Mater tal van verschillende symptomen kan teweegbrengen of diverse pathologieen kan imiteren zonder dat de normale diagnostische middelen iets aan het licht brengen.

Onze ervaring leert ons dat de eerste symptomen veroorzaakt door een spanning van de Dura Mater (vooral in het geval van trauma’s aan het heiligbeen) vaak tot uiting komen 8 tot 10 jaren later.

Wat zijn de oorzaken?

 • Trauma: Val op het heiligbeen, auto ongeval, Whiplash accident, slag op het hoofd, …
 • Operaties met algehele verdoving
 • Verkeerde houding: vb.: scheef zitten achter de computer
 • Moeilijke bevallingen
 • Orthodontie: vooral personen die verslechteren na het plaatsen van een beugel, een brug,…
 • Adhesies veroorzaakt door een chirurgische ingreep aan de wervelkolom
 • Voedselintoleranties, medicatie

Belangrijk is de snelle correctie van de durale spanning. Vaak hebben deze patiënten al een hele lijdensweg met verschillende therapieën (fysiotherapie, podologie, manuele therapie, pijnbestrijding met medicatie,…) achter de rug en dit zonder enig resultaat. Daarentegen wanneer de durale spanning gecorrigeerd wordt, zien we dat het lichaam weer beter gaat functioneren en dat vele van de aanwezige klachten automatisch gaan verdwijnen na een periode van ongeveer 2 maanden.

Desondanks het feit dat problemen door spanning van de Dura Mater reeds in de jaren ’20 door Speransky (boek: a basis for the theory of medicine) en later in de jaren ’60 en ‘70 door Breig (boek: Adverse Mechanical Tension in the Central Nervous System) beschreven werden, bestaat er tot op heden geen onderzoeksmethode of diagnostisch toestel om het probleem te identificeren.
Het is enkel door een goede observatie, palpatie en een functioneel neurologisch onderzoek van de spieren dat uw chiropractor in staat is dit probleem te herkennen en te corrigeren.

Hoe kan uw chiropractor de Durale spanning corrigeren?

Door het gebruik van specifieke manipulaties van de schedelnaden, de eerste cervicale wervels, het heiligbeen en het staartbeen, kan de Durale spanning gecorrigeerd worden. Niet enkel zal uw chiropractor de nodige correcties uitvoeren. Hij zoekt naar de werkelijke oorzaak van de spanning, vooral als het niet door een gekend trauma of algehele verdoving veroorzaakt is. Op deze manier kan een terugval makkelijk vermeden worden. Na de behandeling en stabilisatie van de Dura mater zal uw chiropractor de nodige tips geven en een preventieve behandeling voorstellen om optimaal van uw herwonnen gezondheid te kunnen genieten.

Back To Top